Ga naar de inhoud
Als het over kwaliteit in dyslexiezorg gaat

NIEUWSBRIEF 20

NKD-webinars groot succes

Vanwege COVID-19 kon de Inspiratiedag, die het NKD vorig jaar voor de eerste keer organiseerde, in het voorjaar helaas niet doorgaan. Het alternatief – een online programma met uiteenlopende webinars – is erg goed ontvangen. Met een aantal deelnemers en betrokkenen blikken we terug.

Op 7 oktober vond de aftrap plaats van een zeer gevarieerde reeks inspiratiewebinars. Een van de sprekers tijdens het eerste webinar was NKD-voorzitter Marijke van Grafhorst. “Bij het nadenken over de webinars is vooral gekeken naar wat relevant is voor de praktijkhouders. Ik ben blij dat we een prachtig, breed pallet kunnen aanbieden, dat samen met de praktijk vorm en inhoud krijgt.”
Over de titel van de reeks inspiratiewebinars (‘Behandelen is onze zorg’) zegt Marijke: “De aangesloten praktijken en het NKD hebben samen een verantwoordelijkheid in de specialistische dyslexiezorg binnen de totale keten. Uiteindelijk doel is dat geen kind meer tussen wal en schip valt, dat alle kinderen straks in ieder geval 1F-niveau halen, ongeacht het schooltype waarop ze zitten.”

Foto van de opnamen van het startwebinar op 7 oktober, met Marijke van Grafhorst en Jurgen Tijms

Opname van het startwebinar op 7 oktober in Amsterdam, met Marijke van Grafhorst en Jurgen Tijms

Overzicht webinars

  • Comorbiditeit
    Jurgen Tijms, voorzitter Wetenschappelijke Adviesraad Dyslexie (WARD)
  • Specialistische behandeling van dyslexie
    Ellen Loykens, directeur Molendrift
  • Transfer van behandeling naar ouders/school
    Beatrijs Brand, directeur School Psychologische Praktijk
  • Klinkerlezen Plus bij hardnekkig spellend lezen
    Sonja Karman, Stichting Taalhulp, docent nascholing Hogeschool Utrecht
  • Hardop lezen, leesvaardigheid en leesplezier
    Conny Boendermaker, docent/onderzoeker Windesheim Flevoland
  • Diagnose ernstige dyslexie – meer dan een score op een leestest
    Chris Struiksma, bestuurslid NKD
  • Hulpmiddelen in de dyslexiezorg
    Femke Scheltinga, senioronderzoeker ITTA
    Tip: hierover publiceerden wij een artikel in de vorige nieuwsbrief: Effectiviteit technische hulpmiddelen.
  • Leesbegrip en close reading
    Boukje Toering, secretaris Bestuurlijke Adviesraad Dyslexie (BARD)
  • Leesvloeiendheid
    Sebastián Aravena, directeur Inhoud & Ontwikkeling RID
  • Bestuurlijk webinar over Governance NKD 2.0 en stand van zaken Protocol Dyslexie & Behandeling 3.0

Breed en diepgaand

“Als eindverantwoordelijke in deze praktijk wil ik goed op de hoogte zijn én blijven. Ik denk de materie vrij goed te kennen, maar elke keer als ik een studiedag volg, voegt dat toch weer iets toe. Bij deze webinars was dat precies zo. Bij sommige heb ik echt nieuwe punten gehoord, bij andere ben ik erin bevestigd dat we op de goede lijn zitten maar dat we op onderdelen nog wat kunnen intensiveren. Een mooi voorbeeld van dat laatste is het webinar van Chris Struiksma waarin ook de behandeling van ernstige dyslexie bij comorbiditeit ter sprake kwam. In onze praktijk hebben we veel kinderen met comorbiditeit in behandeling. Van tevoren maak je dan een inschatting of een behandeling effectief kan zijn, maar soms wordt de thuissituatie in de loop van de behandeling instabieler en wordt het moeilijker om thuis te oefenen. Op de vraag die ik hierover via de chatfunctie stelde, gaf Chris een geweldig antwoord: ga over dit punt meer in gesprek met het kind, want het weet als geen ander wat in die situatie het beste kan werken. Hiermee was ik al bezig, door Chris’ feedback voel ik me gesteund om deze benadering te intensiveren. Dat vind ik heel mooie dingen! Overigens wil ik graag een compliment maken aan Maud van Druenen, die alle binnenkomende vragen uitstekend oppakte en prettig coördineerde. Mede dankzij de chatfunctie waren de webinars een volwaardig alternatief voor een live bijeenkomst. Ik heb de breedte en de diepgang gewaardeerd. De zaken die voor mijn mede-behandelaren interessant zijn, deel ik met hen. Wat mij betreft waren de webinars de accreditatiepunten zeker waard.”
Marlou Janssen, praktijk Marlou Janssen (Geleen)

Informatie direct toegepast

“Ik heb een aantal webinars gevolgd, deels live, deels achteraf. Er was veel afwisseling in de thema’s die belicht werden. Het eerste webinar was erg beleidsmatig, de andere webinars waren duidelijker op de praktijk gericht. Zoals het webinar over Klinkerlezen Plus, dat werd verzorgd door Sonja Karman. Klinkerlezen Plus sluit goed aan bij de F&L-methode die wij al gebruiken. In F&L zit al een computerwerkvorm die je goed kunt inzetten voor het klinkerlezen. Die werkvorm gebruikt ik al, maar niet op zo een gestructureerde manier. Bij twee kinderen heb ik inmiddels de stappen toegepast die Sonja in het webinar uiteenzette. Bij één kind denk ik nu al resultaat te zien. De vader van dit meisje merkt ook verschil.
Het was fijn dat mensen tijdens de webinars vragen konden stellen en dat er door middel van polls af en toe een interactief moment was. Ik denk dat de informatie heel goed is overgebracht. Zo’n online vorm scheelt natuurlijk een hoop reistijd, dat is best prettig. En het is ook praktisch om de gemiste webinars na afloop terug te kunnen kijken. Niet al mijn collega’s hebben een webinar gevolgd. De collega’s die dat wel deden, hebben daar verslag van gedaan in het teamoverleg. Zo is iedereen toch geïnformeerd.”
Sanne Diepeveen, Krebbers Logopedie-Dyslexie (Wijchen) en promovendus aan de HAN

Foto van het startwebinar op 7 oktober 2020 met Maud van Druenen en Marijke van Grafhorst

Maud van Druenen en Marijke van Grafhorst tijdens de opname van het startwebinar op 7 oktober 2020

Elke spreker leverde een unieke bijdrage

“Ik had de eer om de meeste webinars aan elkaar te praten en om alle vragen en opmerkingen die binnenkwamen door te spelen naar de spreker. Het was duidelijk merkbaar dat mensen met veel enthousiasme meekeken en meeluisterden, daardoor was het echt een heel leuke rol. Alle reacties gaven toch een beetje gevoel van interactie, ondanks het feit dat je op afstand zit.
Ik vind dat elke spreker vanuit zijn eigen expertise een unieke bijdrage heeft geleverd en ons aan het denken heeft gezet. Veel sprekers slaagden er goed in om de koppeling te maken naar de behandelpraktijk en om de luisteraars te informeren over hun eigen praktijkervaringen. Het is mooi dat het NKD hiervoor een platform biedt, want door het delen van ervaringen kun je met elkaar ook weer stappen verder komen. In mijn ogen is dat een waardevol aspect van dit soort ‘bijeenkomsten’. Ik denk dat het NKD met deze webinars een heel mooie, eerste reeks heeft neergezet. Cockie Gerritsen en Sylvia Markus waren tijdens de webinars niet zichtbaar maar achter de schermen hebben ze geweldig werk gedaan om dit online event te laten slagen!”
Maud van Druenen, moderator en waarnemend secretaris WARD

Veel positieve reacties gekregen

“Ik had zelf eerlijk gezegd nog nooit een webinar gevolgd, elkaar treffen in een zaaltje leek mij toch een stuk levendiger. De NKD-webinars hebben mijn ongelijk bewezen, ik ben er heel enthousiast over. De meeste heb ik live gevolgd, de andere heb ik op een later moment bekeken. Zo’n webinar heeft ook echt wel voordelen, realiseer ik me nu. Sowieso worden mensen gedwongen om hun verhaal heel compact en duidelijk te vertellen. En wat ook prettig is: je hoeft niet te kiezen welke workshop je bijwoont. Alles wat je interessant vindt, kun je live volgen of terugkijken.
In de werkgroep die de inspiratiewebinars voorbereidde, heb ik me er sterk voor gemaakt dat er vooral praktijkgerichte zaken gesproken zouden worden, waar behandelaars op de werkvloer direct iets mee kunnen. Dat is heel goed gelukt.
Zelf geef ik al dertig jaar regelmatig workshops. Daar ben ik eigenlijk nooit meer zenuwachtig voor. Voor het webinar dat ik zelf mocht verzorgen, was ik dat wel! Het is heel raar om je publiek niet te zien en de reacties niet te kunnen peilen. Gelukkig was er een chatfunctie, zodat er toch wel interactie met het publiek was. Na afloop heb ik best veel reacties gekregen. Ik heb de indruk dat mensen het interessant en praktisch vonden. Daar doe je het voor!”
Sonja Karman, lid van de werkgroep Inspiratiewebinars & leider van het webinar Klinkerlezen Plus

Back to top