Ga naar de inhoud
Als het over kwaliteit in dyslexiezorg gaat

UITGELICHT

Uitgelicht

Regelmatig verschijnen in de media en binnen het NKD filmpjes en berichten over dyslexie. Het NKD brengt deze onder uw aandacht.

Emotionele problemen en dyslexie

Dyslexie en emotionele problemen gaan vaak hand in hand. Met de komst van Protocol Dyslexie Diagnostiek en Behandeling 3.0 is er meer ruimte gekomen om in de dyslexiebehandeling ook aandacht te besteden aan deze bijkomende emotionele problemen. Om dyslexieprofessionals hiervoor wat meer handvatten te geven, schreven Jojanneke van der Beek, Leonie Suijkerbuijk en Elise de Bree een artikel, dat op 3 juli 2023 is verschenen in NKD Nieuwsbrief 31.

Hoe ontstaat dyslexie?

Voor de Universiteit van Nederland heeft Milene Bonte, lid van de raad van bestuur van het NKD, een online college gegeven over het ontstaan van dyslexie.
In een kwartier geeft zij op heldere wijze inzicht in wat er in het brein gebeurt bij het leren lezen en waar dit mis kan gaan. Zo legt zij op een toegankelijke manier uit hoe dyslexie ontstaat en wat belemmerende en beschermende factoren daarbij zijn.

Volg het college Hoe ontstaat dyslexie

Engels leren en dyslexie

Veel kinderen met dyslexie hebben moeite met het leren van Engels.
Rinie Hoeks-Mentjens is 25 jaar werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs als lerares Engels. Zij legt uit waarom Engels zo moeilijk is voor kinderen met dyslexie en pleit ervoor om in het onderwijs meer aandacht te besteden aan de spelling van vreemde talen.

Bekijk de video Wy is Inghlis so divikold?

Ketenzorg en kwaliteit

Op 21 maart 2018 vond in Ede de Nationale Dyslexie Conferentie plaats. Eén van de sprekers was Marijke van Grafhorst, voorzitter van het NKD.
Zij leidde een workshop over de vraag ‘Sluit de ketenzorg aan?’ en riep op om te investeren in uitwisseling en deskundigheidsbevordering.  Naarmate de kwaliteit van de ketensamenwerking verbetert, zal het positief maatschappelijk rendement van (ernstige enkelvoudige) dyslexiezorg toenemen.

Bekijk de presentatie Ketenzorg en kwaliteit.

 

 

Back to top