Ga naar de inhoud
Als het over kwaliteit in dyslexiezorg gaat
UITGELICHT

Uitgelicht

Regelmatig verschijnen in de media en binnen het NKD filmpjes en berichten over dyslexie. Het NKD brengt deze onder uw aandacht.

Leven met dyslexie – ervaringsdeskundigen aan het woord

Hoe is het om dyslexie te hebben als kind, jongere of volwassene? Hoe ga jij ermee om, welke hulp heb je (gehad) en wat is de reactie van je omgeving? In het kader van de NKD Inspiratiewebinars voor aangesloten praktijkhouders zijn in 2021 zes interviews gehouden met ervaringsdeskundigen in verschillende levensfasen.
Van alle interviews zijn twee filmpjes samengesteld. Beide filmpjes zijn onafhankelijk van elkaar te bekijken; ieder filmpje start met een korte voorstelronde. Daarna komen de volgende thema’s aan de orde:

Ervaringsdeskundigen aan het woord – 1

Thema’s:

  • Dyslexie bewust: Hoe merk je dat je dyslexie hebt en waar ben je juist wel goed in?
  • Hulp en hulpmiddelen: Wat voor hulp heb je (gekregen) bij je dyslexie en welke hulpmiddelen gebruik je?
  • De toekomst: Hoe houd je rekening met je dyslexie?

Ervaringsdeskundigen aan het woord – 2

Thema’s:

  • De omgeving: Hoe gaat je omgeving om met jouw dyslexie?
  • Doorzettingsvermogen, compensatie en motivatie
  • Rolmodellen en tips

Hoe ontstaat dyslexie?

Voor de Universiteit van Nederland heeft Milene Bonte, lid van de raad van bestuur van het NKD, een online college gegeven over het ontstaan van dyslexie.
In een kwartier geeft zij op heldere wijze inzicht in wat er in het brein gebeurt bij het leren lezen en waar dit mis kan gaan. Zo legt zij op een toegankelijke manier uit hoe dyslexie ontstaat en wat belemmerende en beschermende factoren daarbij zijn.

Volg het college Hoe ontstaat dyslexie

Engels leren en dyslexie

Veel kinderen met dyslexie hebben moeite met het leren van Engels.
Rinie Hoeks-Mentjens is 25 jaar werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs als lerares Engels. Zij legt uit waarom Engels zo moeilijk is voor kinderen met dyslexie en pleit ervoor om in het onderwijs meer aandacht te besteden aan de spelling van vreemde talen.

Bekijk de video Wy is Inghlis so divikold?

Ketenzorg en kwaliteit

Op 21 maart 2018 vond in Ede de Nationale Dyslexie Conferentie plaats. Eén van de sprekers was Marijke van Grafhorst, voorzitter van het NKD.
Zij leidde een workshop over de vraag ‘Sluit de ketenzorg aan?’ en riep op om te investeren in uitwisseling en deskundigheidsbevordering.  Naarmate de kwaliteit van de ketensamenwerking verbetert, zal het positief maatschappelijk rendement van (ernstige enkelvoudige) dyslexiezorg toenemen.

Bekijk de presentatie Ketenzorg en kwaliteit.

 

 

Back to top